Neutronisäteilyn ominaisuudet ja vaikutukset

nyt.neutronit.tutuiksi

Minun mielestäni olisi syytä avata tässä ihan oma keskustelunsa neutronisäteilyn ominaisuuksista. Niin moneen kertaan tulee esille se, että sen aiheuttamia vaikutuksia aineelle ja erityisesti terveydellisiä haittavaikutuksia ei osata hahmottaa oikein. Aiheeseen liittyvät suuruusluokat tuntuvat myös monilta olevan hakusessa.

51

1269

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • neu-tron

      Hyvä juttua neutronisäteilystä on jo keskustelussa "* Neutronisäteily tutuksi".

      • nyt.neutronit.tutuiksi

        "Hyvä juttua neutronisäteilystä on jo keskustelussa "* Neutronisäteily tutuksi"."

        Siitä jutusta ei ole mitään hyötyä kun automatiikka poistaa jo kertaalleen uudelleenlähetetyt viestit palstalta. Ajattelin käsitellä kaiken poistatetussa viestissä kirjoitetun ilman että kuitenkaan kopioisin mitään tänne suoraan. Näin siitä voisi ehkä jopa keskustella niin, että vastauksetkin jäisivät näkyviin.


    • nyt.neutronit.tutuiksi

      Aloituksen aiheeseen liittyen on palstalla käyty pitkä keskustelu käytetyn ydinpolttoaineen säteilystä ja sen vaikutuksista. Tämä on siis aiheesta "juoksija ja ydinpolttoainenippu".

      keskustelu.suomi24.fi/t/15197656/

      Kuten keskustelusta ja siinä viitatusta webbisivusta ilmenee käytetty ydinpolttoaine reaktorin ulkopuolella tuottaa varsin vähän (sadastuhannesosia) neutronisäteilyannosta muuhun tuottamaansa säteilyyn verrattuna. Tämä perustuu keskustelussa mainittuihin ja edelleen verkosta luettavissa oleviin julkaisuihin eli on siis tarkistettavissa olevaa tietoa.

      Neutronisäteilyn ongelmat ilmenevät siis muussa yhteydessä. Yleensä ne tulevat esille varsinaisten tutkimuskäytöön tarkoitettujen eri periaatteella toimivien neutronilähteiden ja fissioon (tavalliset ydinvoimalat) sekä fuusioon perustuvien energian tuotantoon aiottujen reaktoreiden käytön yhteydessä. Jälkimmäisiä ei vielä ole rakennettu, mutta niiden säteilyvaikutuksia on jo arvioitu materiaalien kestävyyttä silmälläpitäen.

    • nyt.neutronit.tutuiksi

      Palstan keskusteluista useasti poistettu "Neutronisäteily tutuksi" aloitus on kaikkine väärinkäsityksineen luettavissa aijaa - palvelun kautta sivulta aijaa.com/DCyJuf missä se siis on pdf - tiedostoon tallennettuna.

      Kun se nyt on aijaan puolelta luettavissa ei enää pitäisi ole mitään tarvetta spämmätä viestiä palstalle uudelleen ja uudelleen. Pyydän että ette kopioi viestin sisältöä sellaisenaan tähän keskusteluun. Täällä Suomi24:n puolella se kertaalleen poistettuna poistettaisiin uudelleen automatiikan toimesta. Jos viestin sisältöön liittyen on jotakin kysyttävää niin esittäkää kysymykset tässä ketjussa.

      • Väärät mielipiteet on nykyään virallisesti sääntöjen vastaisia, ja noin 2010 aloitettu Sääntömafian automatisoimoinen käynnistetty.

        Sääntömafian automatisoinnin ansiosta on mahdollista toteuttee ja valvoa sääntöä "Myös väärät mielipiteet ovat sääntöjen vastaisia".

        Väärien mielipiteiden ja aiheiden, esimerkiksi v. 2009 aloitetun keskustelun "Tshernobyöl-lapset ja tuulimylly" kaltaiset aiheet, poistuu nyt automaattisesti, kun Sääntömafioso klikkaa linkkiä.

        Tiedoksi @Suomi24 @Aller


      • älä.spämmää.enää
        stuxnet kirjoitti:

        Väärät mielipiteet on nykyään virallisesti sääntöjen vastaisia, ja noin 2010 aloitettu Sääntömafian automatisoimoinen käynnistetty.

        Sääntömafian automatisoinnin ansiosta on mahdollista toteuttee ja valvoa sääntöä "Myös väärät mielipiteet ovat sääntöjen vastaisia".

        Väärien mielipiteiden ja aiheiden, esimerkiksi v. 2009 aloitetun keskustelun "Tshernobyöl-lapset ja tuulimylly" kaltaiset aiheet, poistuu nyt automaattisesti, kun Sääntömafioso klikkaa linkkiä.

        Tiedoksi @Suomi24 @Aller

        Havaintojen perusteella sääntöjen vastaista on se, että kopioi ja lähettää uudelleen palstalle jo kertaalleen poistettuja viestejä. Tämä siis viestien sisällöstä riippumatta. Uudelleenlähettely on spämmäystä.

        Nyt kun tuo viesti on olemassa palstan ulkopuolella niin sinulla ei onneksi ole enää tarvetta kopioida sitä sellaisenaan palstalle.



      • Linkki? Mutina ei kelpaa vastaukseksi.


    • NoinhanSeOn

      Neutronisäteily on epäsuorasti ionisoivaa, mutta yli 99 %sti ionisaatio syntyy välittömästi; joko pelkästä törmäyksestä atomin kanssa tai atomin kaapatessa neutronin ja viritystilan purkautuessa heti beeta-gammasäteilynä. Joten puheet ihmisen muuttumisesta neutronisäteilyn vaikutuksesta käveleväksi säteilylähteeksi ovat täysin asiantuntematonta hourimista.

    • Fakta2

      Ihmiskehon atomeista noin puolet on vetyatomeja. Ja lopuista atomeista suuri osa on happea.

      Kun vetyatomi sieppaa neutronia syntyy vakaa deuterium-atomi, joka ei ole radioaktiivinen. Kun happiatomi sieppaa neutronin syntyy vakaa happiatomi (O-17), joka ei ole radioaktiivinen.

      Vety ja happi voi muuttua radioaktiiviseksi vain, jos sama atomi sieppaa enemmän kuin yhden neutronin. Sellaisen tapahtuman todennäköisyys on hyvin pieni.

      • neutroniaktivaatiota16

        Ydinvoimaloissa neutronisäteily aiheuttaa materiaalien aktivoitumista. STUKin kirjasarjassa kerrotaan asiasta käsitellen korroosiotuotteet ja muutkin ydinturvallisuuteen vaikuttavat aineet:

        www.stuk.fi/documents/12547/494524/kirjasarjaV_ydinturvallisuus_4.pdf

        Reaktorin ytimen läpi kiertävän jäähdytysveden happi 16O sieppaa neutronin ja ampuu samantien protonin ulos muuttuen typeksi reaktiossa 16O(n,p)16N. Tuossa syntyvä typpiydin 16N on virittyneessä tilassa, joka laukeaa puoliintumisajalla 7 sekuntia. Viritystilan laukeamisessa vapautuu erittäin suurienerginen (6 MeV) gammakvantti.

        Mainitun ikävän ilmiön eli neutroniaktivoituneen hapen aiheuttaman suurienergisen gammasäteilyn vuoksi reaktorin läpi kulkevalle vesikierrolle on rakennettava säteilysuojaus. Kiehutusvesireaktoreissa (Loviisa) putkien läheltä näkyy noin 5 mSv/h ja painevesireaktoreissa (Olkiluoto) nopeamman kierron vuoksi 500 mSv/h.


      • NoinOn

        Loviisassa radioaktiivista typpeä on vain primäärikierrossa, joka on käytön aikana luoksepääsemärttömässä tilassa, siksi ei tarvita säteilysuojausta. Olkiluodossa reaktorista tullut höyry kiertää turbiineissa ja aiheuttaa turbiinihallissa säteilytason, jonka takia siellä ei voi oleskella pitkiä aikoja käytön aikana.


    • nyt.neutronit.tutuiksi

      Jokaisella eri isotoopilla on oma vuorovaikutuksensa neutronien kanssa, joka lisäksi riippuu neutronien energiasta. Vuorovaikutuskerrointa mitataan yksiköllä barn. Mitä isompi luku sitä todennäköisemmin aine aktivoituu kun siihen neutroni osuu.

      Jos ollaan kiinnostuneita neutronien tuottamasta indusoidusta radioaktiivisuudesta niin silloin syntyvän aktiivisuuden määrään vaikuttaa isotoopin kokonaismassa ihmisen kehossa kertaa vuorovaikutuskerroin kertaa neutronivuon suuruus. Jos siis joku aine aktivoituu todella herkästi mutta sitä on kehossa vähän niin siitä ei aktivaationkaan kautta aiheudu suurta säteilyannosta, ellei aine ole pakkautuneena pieneen tilavuuteen (boorikaappausterapia). Jos taas joku aine aktivoituu voimakkaasti ja sitä on paljon niin sitten syntyy aktiivisuuttakin.

      Kehon muuttumista radioaktiiviseksi on testattu hiirillä eli altistettu (kuollut) hiiri neutronisäteilylle ja mitattu mikä nimenomainen hiiren kehossa oleva isotooppi muuttuu havaittavasti radioaktiiviseksi. Artikkeli vuodelta 2017 löytyy joko suoraan doi koodilla 10.2183/pjab.93.051 tai hakusanoilla

      nakamura imamichi masumoto 2017

      Tulosten perusteella noin 20 minuutin neutronisäteilytyksen jälkeen hiiren kehosta mitatut suurimmat aktiivisuudet olivat suuruusjärjestyksessä seuraavat, edessä annettu luku kertoo neutroneista aiheutuneen aktiivisuuden suhteellisen määrän eli suurimman aktiivisuuden kohdalla se on 100%.

      100% 80(m)Br (4.4 h)
      37% 38Cl (37 min)
      37% 56Mn (2.6 h)
      10% 24Na (15 h)
      3% 42K (12.4 h)
      1% 82Br (35.3 h)

      Jo tuostakin on helppo havaita, että neutronisäteilytyksestä syntyvä havaittavissa oleva radioaktiivisuus kehossa ei pääasiassa ole kovin pitkäikäistä. Puoliintumisajoisa puhutaan suuruusluokasta tunteja tai kymmeniä tunteja. Kymmenen puoliintumisajan kuluttua alkuperäisestä radioaktiivisuuden määrästä on jäljellä tuhannesosa (1/1024).

      • NoinhanSeOn

        Tuosta puuttuvat ne hyvin lyhytikäiset aineet, jotka ovat hajonneet tuon 20 minuutin aikana. Joistakin aineista, esim. kalium ja kalsium, muodostuu hyvin pitkäikäisiä isotooppeja niin, että ihmisen eliniän aikana vain häviävän pieni osuus niistä ehtii säteillä. Joistakin, esim. rauta, puolestaan muodostuu toisia säteileviä aineita. Ja on otettava huomioon myös biologinen puoliintumisaika ihmiskehossa.


      • nyt.neutronit.tutuiksi
        NoinhanSeOn kirjoitti:

        Tuosta puuttuvat ne hyvin lyhytikäiset aineet, jotka ovat hajonneet tuon 20 minuutin aikana. Joistakin aineista, esim. kalium ja kalsium, muodostuu hyvin pitkäikäisiä isotooppeja niin, että ihmisen eliniän aikana vain häviävän pieni osuus niistä ehtii säteillä. Joistakin, esim. rauta, puolestaan muodostuu toisia säteileviä aineita. Ja on otettava huomioon myös biologinen puoliintumisaika ihmiskehossa.

        Pitää paikkansa. Osa neutronireaktoista on vieläkin nopeampia eli neutronin osuessa ytimeen se hajoaa radioaktiivisesti esimerkiksi millisekunnin sisällä tapahtumasta.

        Lopputulema on se, että neutronien indusoiman radioaktiivisuuden määrä ja siitä aiheutuvat säteilyannokset ovat erikoistapauksia (10B boori neutronikaappausterapia) huolimatta hyvin pieniä verrattuna siihen säteilyannokseen, joka aktivaation aiheuttavista neutroneista alun perinkin aiheutuu. Haittavaikutukset eli kehon saama säteilyannos aiheutuu siis jo neutronisäteilytyksen yhteydessä eikä vasta jälkeenpäin.

        Neutroneilla aktivoimalla ei saa kehon radioaktiivisuuden kokonaismäärää nousemaan merkittävästi. Jokaista ihmiskehon kiloa kohti on ihmisessä luontaisesti luokkaa 50...100 Bq kaliumin radioaktiivista isotooppia 40K.

        Sellainen säteilytys joka nostaisi kehon radioaktiivisuutta tuohon verrattuna havaittavasti on alun perinkin vähintään monikymmenkertaisesti tappava. Jos sen saisi kertaiskuna niin noin minuutti sen saamisen jälkeen iskevät rankat oireet ja kahden vuorokauden kuluttua on kuollut suolen seinämän solujen tuhouduttua.

        Merkittävää kehon radioaktiivisuutta on ollut niillä ihmisillä, jotka ovat syystä tai toisesta saaneet kehoonsa radioaktiivisia isotooppeja ulkoapäin. Esimerkkinä syövän hoidossa käytetyt kehoon tarkoituksellisesti istutetut radioaktiiviset kapselit ja säteilylähteiden onnettomuuksissa kehoon vahingossa joutuneet isotoopit (esimerkiksi Ferreiran perheenjäsenet ja työntekijät Goiânian onnettomuudessa Brasiliassa vuonna 1987).


    • OnAsiallista
      • eioleasiallista

        Tuolla viestillä ei ole mitään tekemistä neutronisäteilyn ominaisuuksien ja vaikutusten kanssa.


      • eioleasiallista kirjoitti:

        Tuolla viestillä ei ole mitään tekemistä neutronisäteilyn ominaisuuksien ja vaikutusten kanssa.

        Miten sen ottaa:

        "stuxnet
        7.3.2018 18:23

        Toistaiseksi ei kukaan ole kertonut tapausta, jossa jonkun erittäin voimakkaan säteilylähteen säteilylle altistunut henkilö olisi palannut saman säteilylähteen luo. Sellaisista tapauksista on kerrottu, ja olen itsekin lukenut, joissa noin altistunut henkilö on itse päässyt juoksemaan pois, tai että on autettu sairaalahoitoon, missä hän myöhemmin on kuollut säteilysairauteen."
        https://keskustelu.suomi24.fi/t/15208782/totta-vai-tarua#comment-93067677

        Selvennykseksi: "Erittäin voimakas säteilylähde" = suojaamattoman, juuri reaktorista poistetun ydinpolttoainenipun säteilytasoa vastaava säteilylähde.


    • NoinhanSeOn

      http://www.world-nuclear.org/information-library/safety-and-security/safety-of-plants/tokaimura-criticality-accident.aspx

      Suurelle neutronisäteilyannokselle altistuminen on harvinaista ja silloin pitää yleensä olle kyseessä kriittisyysonnettomuus. Sellainen oli esim. vuoden 1999 Tokaimuran onnettomuus, jossa kolme työntekijää kaatoi erehdyksessä liian suuret määrät rikastettua uraania, jossa syntyi hallitsematon neutronien ketjureaktio. Työntekijät altistuivat jopa 20 Sv suuruisille säteilyannoksille, etupäässä neutroneille, ja kaksi heistä kuoli 3 ja 7 kuukauden kuluttua. Neutroniannoksen vallitsevuus johtuu kriittisyystilasta, kun taas alikriittisessä tilassa gamma-annos on hallitseva.

      • nyt.neutronit.tutuiksi

        Ylempänä mainitsemassani ""juoksija ja ydinpolttoainenippu" - keskustelussa on otettu esille ja käsitelty toinen neutronisäteilylle altistanut kriittisyysonnettomuus vuodelta 1964, jossa säteilyannos neutroneista oli 22 Gy.

        1 Gy neutroneita tuottaa neutronien energiasta riippuen viidestä kahteenkymmeneen Sv ekvivalentin säteilyannoksen. Tuossa onnettomuudessa uhri siis sai vähintään 110 Sv suuruisen säteilyannoksen mutta todennäköisesti yli 200 Sv ja mahdollisesti jopa 400 Sv.

        Jokaiselle säteilytyypille on siis oma säteilyn vahingollisuuteen liittyvä kertoimensa, jolla aineeseen osuneesta säteilystä absorboitunut energiamäärä ( 1 Gy tarkoittaa 1 joule per kilogramma ainetta ) muutetaan säteilyn haittoja kuvaavaksi ekvivalenttiannokseksi, yksikkönä Sv. Tuo kerroin on gammasäteilylle ykkönen, alfasäteilylle 20 ja neutroneille niiden energiasta riippuen 5, 10 tai 20.

        Neutronisäteilyn katsotaan monessa tilanteessa olevan yhtä haitallista absorboituneeseen annokseen katsottuna kuin alfasäteilyn. Erona tietenkin se, että alfasäteily aiheuttaa vaurioita vain mikrometrien etäisyydellä osumapisteestään pysähtyen jopa paperiin kun taas neutronit läpäisevät monet suojarakenteet ja ihmiskehon ongelmitta.

        Säteilysuojelun oppikirjoissa on annettu säteilykohtaiset muunnoskertoimet absorboituneesta annoksesta ekvivalenttiannokseksi. Löytyvät STUKin kirjasarjasta.


    • nyt.neutronit.tutuiksi

      Neutroneita voi muuten fokusoida varsin pieneen kohteeseen ja tehdä niillä jopa mikroskopiaa eli tutkia aineen rakennetta.

      https://keskustelu.suomi24.fi/t/15219057/pyyhkaisyneutronimikroskooppi

      Tuossa on siis onnistuttu fokusoimaan neutroneita jopa nanometrin suuruusluokkaa olevaan polttopisteeseen. Kuten pitäisi jo tässä vaiheessa olla selvää eivät neutronit ole mitään kummajaisia vaan tieteessä ominaisuuksiltaan varsin hyvin tunnettuja hiukkasia.

    • Fakta2

      Neutronit ovat meille jokaiselle tuttuja. Sillä ihmiskehon massasta noin puolet on neutroneja, toinen puoli protoneja ja pieni osuus elektroneja.

      • ddu

        Neutoneja ei kuitenkaan vilise vapaana luonnossa, joten niihin ei pääse tutustumaan.


    • Fakta2

      Kyllä luonnossa neutroneja vilisee. Ovat vain niin pahuksen pieniä, että niihin on vaikea päästä tutustumaan.

    • NoinOn

      Uraania ja toriumia on kaikkialla maaperässä ja niissä tapahtuu spontaaneja fissioita, joissa syntyy vapaita neutroneja, joiden elinaika on 15 min luokkaa.

      • ddu

        Käytännössä elinaika on sekunnin murto-osia, joten ei niihin ehdi tutustumaan.


      • kunhan.totesin
        ddu kirjoitti:

        Käytännössä elinaika on sekunnin murto-osia, joten ei niihin ehdi tutustumaan.

        Jokaisessa ihmisessä on luonnon uraania. Siitä osa hajoaa fissiolla, vapauttaan neutroneja elimistöön.


      • NoinOn
        ddu kirjoitti:

        Käytännössä elinaika on sekunnin murto-osia, joten ei niihin ehdi tutustumaan.

        Ytimen ulkopuolella neutroni on epästabiili ja hajoaa spontaanisti protoniksi, elektroniksi sekä antineutriinoksi (beeta-miinus-hajoaminen). Tämän beeta-miinus-hajoamisen puoliintumisaika on T½ = 885,7 ± 0,8 sekuntia (n. 15 minuuttia). Kuitenkin neutroni tulee yleensä nopeammin kaapatuksi ytimeen.


      • ei.kai.ihan
        NoinOn kirjoitti:

        Ytimen ulkopuolella neutroni on epästabiili ja hajoaa spontaanisti protoniksi, elektroniksi sekä antineutriinoksi (beeta-miinus-hajoaminen). Tämän beeta-miinus-hajoamisen puoliintumisaika on T½ = 885,7 ± 0,8 sekuntia (n. 15 minuuttia). Kuitenkin neutroni tulee yleensä nopeammin kaapatuksi ytimeen.

        Wikin mukaan vapaan neutronin keskimääräinen elinaika on 881.5 s eli 14 min 42 s. Puoliintumisaika on noin 10 min.


    • kunhan.totesin

      Elimistössä olevien radioaktiivisten ytimien fissio tuottaa jatkuvasti lisää neutroneja.

      • hui.kauhistus

        Ja nämä voivat osua uraaniin ja aiheuttaa fission. Ihminen onkin siis kävelevä ydinvoimala. Tai ainakin ydinjätepakkaus.


      • Nextstuk

        Periaatteessa jo yksikin spontaanin fission neutroni kehoon voi aiheuttaa syövän. Kuitenkin neutronisäteilykin on aina ollut osa elollisen luonnon ympäristöä, joten ei kai sitä kannata erityisemmin pelätä.

        Jotkut tutkijat ovat sillä kannalla, että säteily on elämän monimuotoisuuden moottori toimiessaan mutaatioiden lähteenä. Olisiko siis taustasäteilyn siivoaminen luonnosta ihan tollo idea.


      • nyt.neutronit.tutuiksi
        Nextstuk kirjoitti:

        Periaatteessa jo yksikin spontaanin fission neutroni kehoon voi aiheuttaa syövän. Kuitenkin neutronisäteilykin on aina ollut osa elollisen luonnon ympäristöä, joten ei kai sitä kannata erityisemmin pelätä.

        Jotkut tutkijat ovat sillä kannalla, että säteily on elämän monimuotoisuuden moottori toimiessaan mutaatioiden lähteenä. Olisiko siis taustasäteilyn siivoaminen luonnosta ihan tollo idea.

        Suurienerginen gammasäteily voi tuottaa neutroneita osuessaan ytimiin. Näillä hakusanoilla löytyy aiheeseen liittyvä julkaisu 10.1029/2009JA014696 ja viitteitä siihen:

        carlson lehtinen inan 2009

        Salamaniskujen läheisyydessä näkyy usein gammasäteilyvälähdyksiä (TGF), jotka siis aiheutuvat sähköpurkauksen kiihdyttämistä varatuista hiukkasista. Gammaenergiat ovat noissa 20 Mev asti eli riittävän suuria aiheuttamaan ydinreaktoita, joissa typen tai hapen atomin ytimeen osuva gamma potkaisee ulos neutronin ja mahdollisesti tuottaa radioaktiivisen tytärytimen. Esimerkiksi 14N muuttuu tuolloin 13N isotoopiksi, jonka puoliintumisaika on noin 10 minuuttia.

        Jokainen tuollainen TGF voi tuottaa luokkaa 1E12 eli miljoona miljoonaa neutronia, joista pieni osa pääsee maan pinnalle asti. Jo aiemmin on mittauksilla havaittu salamaniskujen kanssa synkronissa tulevia neutroneita maan pinnalla olevilla mittalaitteilla.

        Maan pinnalla ukkosesta aiheutuvat neutroniannokset ja muu säteily jää vähäiseksi. Salamaniskun läheisyydessä esimerkiksi lentokoneessa tilanne on toinen.


      • kunhan.totesin

      • avaruusneutronit
        kunhan.totesin kirjoitti:

        https://fi.wikipedia.org/wiki/Kosminen_säteily

        Lisää luettavaa säteilystä kiinnostuneille.

        Jännää on myös se, että Aurinko ei ole meidän kannaltamme merkittävä neutronien lähde. Tuota on mitattu satelliiteilla. Mitattu neutronivuo ei juurikaan vaihtele sen mukaan onko satelliitin mittalaite Maapalloon nähden Auringon puolella vai varjostaako Maapallo kaikki Auringosta tulevat neutronit pois.

        Osasyy on tietty se, että matkan varrella hitaammat neutronit ehtivät puoliintua ja tulevat perille protoneina. Mutta merkittävä syy on myös se, että Aurinko ei rauhallisessa tilassaan ole kovin voimakas neutronien lähde. Eri asia on sitten suurten auringonpurkausten aikana.


      • NoinOn

        Auringossa vallitsevat sellaiset fuusioreaktiot, jotka eivät synnytä ylijäämäneutroneita.


      • 234571

      • u.t
        234571 kirjoitti:

        Hakusanalla neutronipommi löytyy myös mielenkiintoista luettavaa.

        Siellä lukee
        Yhden kilotonnin neutroniase 1 000 metrin korkeudessa:
        -300 metriä: lamautuminen heti, kuolema 2 vuorokauden kuluessa

        Tuosta voi päätellä, että ei kannata yrittää juosta neutronipommin keilaan. Lisäksi siellä todetaan, että puolitoista metriä multaa riittää suojaksi räjähdyksen lähelläkin.


      • Nextstuk kirjoitti:

        Periaatteessa jo yksikin spontaanin fission neutroni kehoon voi aiheuttaa syövän. Kuitenkin neutronisäteilykin on aina ollut osa elollisen luonnon ympäristöä, joten ei kai sitä kannata erityisemmin pelätä.

        Jotkut tutkijat ovat sillä kannalla, että säteily on elämän monimuotoisuuden moottori toimiessaan mutaatioiden lähteenä. Olisiko siis taustasäteilyn siivoaminen luonnosta ihan tollo idea.

        Stuk: "Pienten annosten haittavaikutuksia ei sen sijaan voi kokonaan välttää, koska jo yhden ionisoivan hiukkasen tai fotonin osuma elävään soluun saattaa aiheuttaa muutoksen, joka ajan kanssa johtaa terveyshaittaan"

        "Säteilyn terveysvaikutukset", https://www.stuk.fi/documents/12547/494524/kirja4_01.pdf/95ae0c25-b656-4d17-8de7-5614010d2475

        Suosittelen julkasun lataamista koneelle ja sen lueskelua!


      • Anonyymi
        nyt.neutronit.tutuiksi kirjoitti:

        Suurienerginen gammasäteily voi tuottaa neutroneita osuessaan ytimiin. Näillä hakusanoilla löytyy aiheeseen liittyvä julkaisu 10.1029/2009JA014696 ja viitteitä siihen:

        carlson lehtinen inan 2009

        Salamaniskujen läheisyydessä näkyy usein gammasäteilyvälähdyksiä (TGF), jotka siis aiheutuvat sähköpurkauksen kiihdyttämistä varatuista hiukkasista. Gammaenergiat ovat noissa 20 Mev asti eli riittävän suuria aiheuttamaan ydinreaktoita, joissa typen tai hapen atomin ytimeen osuva gamma potkaisee ulos neutronin ja mahdollisesti tuottaa radioaktiivisen tytärytimen. Esimerkiksi 14N muuttuu tuolloin 13N isotoopiksi, jonka puoliintumisaika on noin 10 minuuttia.

        Jokainen tuollainen TGF voi tuottaa luokkaa 1E12 eli miljoona miljoonaa neutronia, joista pieni osa pääsee maan pinnalle asti. Jo aiemmin on mittauksilla havaittu salamaniskujen kanssa synkronissa tulevia neutroneita maan pinnalla olevilla mittalaitteilla.

        Maan pinnalla ukkosesta aiheutuvat neutroniannokset ja muu säteily jää vähäiseksi. Salamaniskun läheisyydessä esimerkiksi lentokoneessa tilanne on toinen.

        Lentokoneessa matkustuskorkeudessa luokkaa puolet tai enemmän saadusta säteilyannoksesta on peräisin neutroneista. Tätä on tutkittu, esimerkiksi

        https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0265931X07001221

        Tuossa saatiin neutronien tuottamaksi säteilyn ekvivalenttiannokseksi 1.64 mSv mainitun 500 tunnin altistuksen aikana. Muusta energiayksikköä kohti vähemmän vaarallisesta säteilystä (gamma, beeta) tuli lennon aikana ekvivalenttiannosta suunnilleen saman verran lisää.

        Neutronisäteilyllä on siis ihmisten terveyteen vaikutuksia, mutta tuo säteilytys tapahtuu yllättäen aivan muualla kuin ydinvoimaloissa tai käytetyn ydinpolttoaineen läheisyydessä.


    • kunhan.totesin

      Ihmisessä on monenlaista ydinjätettä: radonia, radiumia, lyijyä ym.

    • kerty

      Ihmiskunta pelastuisi ja saisi tulevaisuuden, jos asentaisivat säätösauvoja miilujen reunoille, jota tekevät lisätäkseen paineastian käyttöikää!

    • Totta.Tarua

      https://fi.wikipedia.org/wiki/Neutronipommi
      "700 metriä: lamautuminen 5 minuutin kuluessa, kuolema alle 7 vuorokaudessa"

      Jos juoksee 700 metrin päästä kohti neutronipommia, pääsee sen luo, mikäli juoksee matkan alle 5 minuutissa.

      • unohditmainita

        Opettele lentämään.
        "Yhden kilotonnin neutroniase 1 000 metrin korkeudessa"


      • suoli-kuolee-hermot-elää

        Tuon neutronipommi kommentin asia oli ilmeisesti siinä, mitä "lamaantuminen heti" tarkoittaa. Oireet tulevat muutamien minuuttien kuluessa eli eivät todellakaan lamaannuta sillä sekunnilla kun säteilyannos saadaan. Kriittisyysonnettomuuksien vuoksi tiedetään ikävä kyllä varsin hyvin, että kuolettavan neutronisäteilyannoksen nopeana välähdyksenä saanut voi juosta parisataa metriä heti säteilyannoksen saatuaan ennenkuin oireet iskevät. Tämä on dokumentoitu fakta.

        Sitä en tiedä mitä tapahtuisi esimerkiksi 300 - kertaisen kuolettavan annoksen kohdalla. Äärirajalla kehoon osuvan säteilyn energia tuottaa niin paljon lämpöä, että se nostaa aivojen lämpötilan välittömästi tappavan korkeaksi. Silloin puhutaan säteilyannoksista, jotka ovat kuolettavaan verrattuna luokkaa tuhatkertaisia.

        Ihmisen hermosolut ovat varsin epäherkkiä säteilylle kehon muihin soluihin verrattuna.


    • Anonyymi

      Muistutetaan tästä keskustelusta kun neutronien säteilyvaikutuksista tuntuu taas olevan epäselvyyksiä.

    • Anonyymi

      Jatkoa tuohon kehoon muodostuvaan radioaktiivisuuteen neutronisäteilytyksen jälkeen.

      https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16362787

      Tuossa on mitattu boorikaappausterapian yhteydessä potilaan muun kudoksen aktivoitumista neutronien vuoksi. Yhteenvetokappaleesta suomennettuna ja selkokielellä esitettynä:

      Neutronisäteilytyksen tuottamien radioaktiivisten isotooppien aiheuttama absorboitunut annos säteilytettävässä kudosalueessa on luokkaa alle 1% neutronisäteilytyksen itsensä suoraan tuottamasta annoksesta.

      Tuossa se siis on sanottu ihan selvästi eli jos neutroneista saisi välittömästi 1 Gy annoksen niin neutronien aktivoimista pitkäikäisemmistä isotoopeista aiheutuu alle 0.01Gy lisäannos.

      • Anonyymi

        Artikkelin mukaan ihmisen pään neutronisäteilytyksessä syntyvät radioaktiiviset isotoopit ovat tärkeysjärjestyksessä 38Cl, 49Ca ja 24Na. Isotooppitaulukoista kun katsoo niin huomaa, että nuo ovat beetasäteilijöitä eli niille Q=1 eli 1 Gy = 1 Sv. Neutroneille, jos niiden energia on tuntematon, on Q=10 eli 1 Gy = 10 Sv.

        Artikkelin mukaan 1 Gy neutroniannos tuottaa kehon neutroniaktivaation vuoksi alle 0.01 Gy verran absorboitunutta lisäannosta. Vertaillaan ekvivalenttiannoksia, kun ne ovat biologisen haitan mitta.

        Jos neutroneista saisi 1 Sv ekvivalenttiannoksen niin se vastaisi 0.1 Gy absorboitunutta annosta. Sellaisesta aiheutuisi alle sadasosan verran eli alle 0.001 Gy neutroniaktivaation tuottamien isotooppien aiheuttamaa absorboitunutta annosta. Kun aktivaatiotuotteet säteilevät beeta- ja gammasäteilyä niin niille Q = 1 eli 1 Sv neutroneita tuottaisi alle 0.001 Sv ekvivalenttiannosta kehossa syntyneestä radioaktiivisuudesta.

        Myytti kehon muuttumisesta vaarallisen radioaktiiviseksi ja tuon radioaktiivisuuden aiheuttamasta suuresta säteilyannoksesta aluperäiseen neutroniannokseen verrattuna on siis nyt kumottu. Neutroneille altistuva saa ekvivalenttiannoksestaan 99.9% suoraan neutroneista ja alle 0.1% niiden tuottamasta millisekunteja pidempään kestävästä radioaktiivisuudesta.


    • Anonyymi

      Asiaketju ylös, roskaketjut alas.

      • Anonyymi

        Kuten huomaatte ei niihin "neutronisäteily tutuksi" kopioaloitusten perään kannata vastailla. Vastaukset poistetaan samalla kun lähtee se kopiokin.


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      123
      9766
    2. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      50
      2857
    3. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      172
      2647
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      22
      2059
    5. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      14
      1816
    6. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      15
      1647
    7. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      15
      1547
    8. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      15
      1505
    9. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      12
      1468
    10. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      14
      1336
    Aihe